fbpx

Ποιος είναι ο σωστά χρωματικά φωτισμός για το διάβασμα

Καταρχήν θα πρέπει το φωτιστικό να είναι πάνω από το βιβλίο και ελαφρώς πιο μπροστά από εμάς γιατί διαφορετικά δημιουργούνται σκιές οι οποίες δυσκολεύουν το διάβασμα. Το φώς θα πρέπει να πέφτει κάθετα στο βιβλίο.
Θα πρέπει να κάνουμε διαλείμματα όταν διαβάζουμε πολύ ώρα. Οι οφθαλμίατροι συνιστούν να σηκώνουμε το βλέμμα μας από το βιβλίο και να κοιτάμε μακριά για ένα ή  δύο λεπτά σε ένα συγκεκριμένο σημείο κάθε 30-45 λεπτά.
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal το διάβασμα με χαμηλό φώς δεν κάνει κακό στα μάτια αλλά κουράζει. Τα συμπτώματα που προκύπτουν από το διάβασμα με χαμηλό φως είναι φαγούρα στα μάτια, πονοκέφαλοι, πόνος στον αυχένα, θολή όραση.
Γενικά οι αντιθέσεις στον φωτισμό δεν είναι καλές, για παράδειγμα πολύ έντονο φώς σε σκοτεινό δωμάτιο προκαλεί επίσης κούραση στα μάτια.
Οι επιστήμονες αναφέρουν πως ακόμα και η ηλικία επηρεάζει το πόσο φώς χρειάζεται ένας άνθρωπος. Ο φωτισμός θα πρέπει να αυξάνεται περίπου 1% για κάθε ένα επιπλέον έτος.
Το διάβασμα χρειάζεται φώς ημέρας για να είναι ξεκούραστο, αυτό σημαίνει ότι η θερμοκρασία της λάμπας θα πρέπει να είναι από 3000 Kelvin – 4500 Kelvin.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

Καλάθι Αγορών